dinsdag 26 maart 2013

Koolhydraat vrij afvallen?

Beste afvaller....

Er bestaat nog al onduidelijkheid over wel of geen Koolhydraat-vrij dieet of voedingspatroon. Persoonlijk vind ik dat niet goed want om je verbranding op gang te brengen heb je koolhydraten nodig! Hieronder genoeg info voor jou...


Energie
We halen onze energie uit koolhydraten en vetten. Vooral de hersenen zijn afhankelijk van koolhydraten om goed te kunnen functioneren. Eiwitten hebben we nodig voor weerstand, herstel en spieropbouw. Koolhydraten zijn makkelijk opneembaar en worden in het bloed meteen omgezet in glucose. Glucose is de energiebron die het lichaam direct kan gebruiken of opslaan in spieren en lever. Nadeel van koolhydraten is dat ze veel vocht om zich heen verzamelen. Mensen die veel suikers eten houden meer vocht vast en dat kun je zien. Schrap je de koolhydraten uit je voeding dan verlies je in eerste instantie voornamelijk vocht waardoor je er minder opgeblazen uitziet en direct gewicht verliest. Dit is echter korte termijn succes want om blijvend slank te zijn zul je vetmassa moeten kwijtraken.

Snel en langzaam
Kort door de bocht zijn er twee typen koolhydraten. De zogenaamde 'snelle' of enkelvoudige en de langzame 'meervoudige' koolhydraten. Het zijn vooral de snelle die voor alle ellende zorgen. Omdat daar geen voedingsstoffen en vezels in zitten worden ze razendsnel in de bloedbaan opgenomen, waar ze voor bloedsuikerspiegel schommelingen zorgen. Hoe stabieler je bloedsuikerspiegel des te gezonder. Zodra er verandering in je suikerspiegel ontstaat krijg je òf een enorme energie boost òf een dip. Iedere keer dat je 'suiker' eet of iets waar suiker in zit, produceert je lichaam insuline om deze suikers te kunnen opnemen. Overvoer je je lichaam constant met enkelvoudig suikers dan worden de insuline receptoren als het ware immuun en weigert je lichaam uiteindelijk insuline aan te maken. Op de lange duur kan dit resulteren in diabetes.

Suiker
De meeste mensen eten naar verhouding teveel van de snelle koolhydraten. Snelle koolhydraten zijn puur suiker en daar heeft je lichaam niets aan. In principe zijn we in het Westen allemaal suiker verslaafd en dat bezorgt ons veel ellende. Schrap dus alle enkelvoudige suikers uit je voeding. Ook de producten waar suiker aan toegevoegd is. Er zitten geen voedingsstoffen in maar wel onnodig veel calorieën. Vervang deze producten niet door light varianten, die doen net zoveel kwaad. Je blijft daardoor afhankelijk van zoetigheid en de meeste zoetstoffen zijn slecht voor je gezondheid. Wen je smaakpapillen weer aan puur natuur smaken. Dat is veel beter.

Eiwitrijk

Misschien wel de belangrijkste reden dat eiwitrijke diëten werken komt doordat het je lichaam vier keer zoveel moeite kost om eiwitten te verteren, in tegenstelling tot de makkelijk opneembare koolhydraten. Doordat het energie kost gaat je (rust) stofwisseling omhoog met maar liefst 20 à 30%. Bovendien houden eiwitten je bloedsuikerspiegel in balans omdat ze zo langzaam worden opgenomen. Daardoor zit je sneller vol en heb je minder snel honger. Toch heb je koolhydraten nodig om je hersenen normaal te laten functioneren en ook om vetten te kunnen verbranden. Een hoog eiwitrijk dieet heeft op den lange duur nogal wat nadelen. Vooral je nieren kunnen overbelast raken door de afvalproducten die ontstaan bij de vertering van eiwitten. En vergeet niet dat je ook van een teveel aan calorieën uit eiwitten kunt aankomen. Eiwitrijk eten kan tijdelijk niet zoveel kwaad maar daarna kun je het beste weer meervoudige koolhydraten toevoegen. Ook om te voorkomen dat je lichaam zich zodanig aanpast dat eiwitrijk diëten niet meer werkt.

Variatie
Kies zoveel mogelijk voor meervoudige koolhydraten. Vezelrijk voedsel, puur natuur en het liefst biologisch. Omdat hier voedingsstoffen in zitten moet je lichaam meer moeite doen om het te verteren en dit voorkomt plotselinge bloedsuiker schommelingen. Groente, fruit, bonen, volkoren producten, spelt, quinoa, bulgur. Veel mensen zijn gevoelig zo niet allergisch voor tarwe dus daar is enige voorzichtigheid geboden. Ook dat kan gewichtstoename veroorzaken. Zorg ervoor dat je koolhydraat inname nooit meer dan 60% – 70% van je totale energie bevat, omdat je anders te weinig eiwitten en vetten binnen krijgt.

Balans
Koolhydraten zijn niet ongezond maar het draait allemaal om variatie en balans. We hebben alle voedingsstoffen nodig, de verhouding waarin hangt af van je persoonlijke situatie. Ik adviseer mensen altijd minimaal 40% van hun energie uit koolhydraten te halen. Minder is niet verstandig want dat kan gezondheidsklachten veroorzaken. Als je veel sport of zware lichamelijk arbeid moet verrichten dan heb je meer koolhydraten nodig. Eet alleen de meervoudige om problemen te voorkomen! De natuur voorziet ons van een grote variatie aan voedingsstoffen en wij zijn gemaakt om van dit alles, zij het met mate, gebruik te maken.

eet dus vnl langzamere en meervoudige koolhydraten en vermijdt zvm snoep, koekjes, alcohol, frisdrank etc

Veel succes

vrgr Kevin van Amelsvoort
namens Team Bodyadvies

Geen opmerkingen:

Een reactie posten