zondag 21 april 2013

Resultaat...wanneer en hoe?

Beste lezer,

Nav vragen en opmerkingen van klanten, vrienden en vanuit Social Media wijd ik deze Blog over;
-hoe je resultaat kan bereiken als sporter en
-waarom de ene sporter dit wel bereikt en de ander langzaam of soms helemaal niet 

Ik zal je eerst het verschil uitleggen tussen verschillende sporters. De keuze waar je in past maak je natuurlijk zelf. Dat heeft te maken met jouw prive-leven, jouw doelen of jouw kennis van trainen. 

Mogelijk heb je na het lezen van deze Bloq een idee waarom dat je nu juist wel of geen resultaat krijgt.....ik hoop het van harte. Dan heb ik namelijk RESULTAAT.

Allereerst is het logisch dat er verschillende sporters zijn en wel te weten:
1) Een recreant/plezier sporter;
Deze sporter traint regelmatig 1 a 2 keer per week en heeft meestal niet echt een specifiek doel. Plezier en gewoon lekker wat beweging is goed genoeg voor deze sporter. Doelen als gezonder worden, sneller of krachtiger, afvallen, etc zullen in principe niet snel behaald worden door deze sporter worden. In combi met gezonder leven, dmv aanpassing voeding, zal deze sporter soms wel eens een verandering brengen.

2) Een ambieuze/amateur sporter 
Deze sporter traint minimaal 2 a 3 keer per week en heeft regelmatig een hoofddoel en meerdere tussendoelen voor ogen. De meeste van deze sporters zullen dan ook hun doelen in 6 maanden grotendeels dichterbij zien komen of zelfs bereikt hebben. Deze sporter ,die ook bij ons Team Bodyadvies traint, is te herkennen aan bijvoorbeeld diegene die 10% gewichtsverlies/vetverlies hebben binnen 6 maanden of het volbrengen van een wedstrijd een uitdaging vinden. Tussendoelen zijn vaak FUN, aanpassing eet- en voedingsgedrag, sterker en sneller worden.

3) De wedstrijd/serieuze sporter 
Deze sporter wil zijn doelen altijd bereiken en winnen! Of dat nu in een wedstrijd is of dat zij hun doelen willen nastreven. Zij zullen er alles aan doen om dit te verwezenlijken. Winnen betekent niet altijd de beste of eerste te zijn want uitlopen van een Marathon is ook winnen! Het betekent eigenlijk jouw doelen behalen die jezelf als sporter opstelt. Deze sport meer als 3x per week en let minimaal 6 dagen op zijn voeding over de gehele dag. (althans dat zou moeten)

4)Een moeten sporter 
Deze sporter is de moeilijkste want deze sporter MOET sporten. Meestal vanwege zijn gezondheid maar soms ook vanwege een verslaving. Sportverslaving komt regelmatig voor en valt niet te onderschatten. Kosten wat kost de wedstrijd winnen of het doel bereiken is bij deze persoon een MOETEN! De sporter die bv voor zijn gezondheid moet sporten wil eigenlijk al helemaal niet en juist daarom zal deze sporter vaak geen resultaat bereiken of kort termijn. Soms pas na jaren strubbelingen en keuzes maken, tussen welke sport of leven bij hem/haar past. Meestal is het leven van deze sporter niet in balans net als zijn/haar voedingsgedrag en dus ook niet het resultaat...

Heb je nu een idee welk categorie sporter jij bent?
Dat is mooi! Vanuit deze basis kan je verder. 
Hoe krijg ik resultaat als sporter!

Om als sporter resultaat te bereiken heb je, naar ons idee, een aantal stappen 
die je moet nemen cq veranderen;

1)Vind een sport die leuk is of dichtbij je staat
Sport MOET leuk zijn en bij je passen. Anders hou je het niet lang vol.
Ben je sociaal; zoek dan naar groepstrainingen. Ben je liever op jezelf; zoek dan een Personal Trainer. Ben je heel dik; ga niet hardlopen maar wandelen, etc 

2)Vind een trainer en neem evt een sportmaatje mee
Een trainer geeft je goed advies en weet vaak wat er nodig is om resultaat te bereiken. Tevens train je gezond en veilig! Een sportmaatje helpt je, net als de trainer, te blijven motiveren tijdens en voor/na een training. Zelf vind ik deze laatste zeer belangrijk.

3)Kies een sport waarmee je de meeste resultaat behaald
Voor veel sporters is dat kort, hard en buiten trainen. Train zo Functioneel mogelijk. Dat betekent; train zvm spieren tegelijk en niet te statisch zoals in een Fitnesscentrum. In een Fitness trainen is op zich wel goed als bij blessures of als je Bodybuilder wil worden. En logisch, dat je als duursporter, altijd lange duur erbij moet trainen!!

4) Sport 3x per week of meer en verschillend
Train gelieve 3x of meer in de week want je lichaam heeft bij veel rust weer een startfase. Na 3 dagen rust kan je bijna weer opnieuw beginnen, tenzij...je de rust nodig had. (Na bijvoorbeeld 3 dagen maximaal op je kunnen trainen). Elke training MOET anders zijn en een vooruitgang betekenen wil je jouw doelen bereiken.

5) Pas je voeding aan
Wil je echt resultaat? Dan is goede voeding zeker 60% van je training. De training zelf is maar 30% dus je begrijpt....dat is maar heel weinig. Leer naar je lichaam te luisteren en begrijp waarom dat je Koolhydraten wel degelijk nodig heb en eiwitten voor de herstel. Vetloos eten is verschrikkelijk slecht en zeker in de winter. Je heb het nodig!

6) Zorg dat je geen MOETEN sporter bent/wordt
Deze moeten sporter bouwt nml zoveel Stress in het lichaam op dat er juist geen resultaat komt. Meer sporten levert vaak nog meer stress op. Vaak zie je ook dat deze sporter alleen maar aan sporten denkt en daarbij zijn voedingsgedrag vergeet...Dus geen resultaat! Er moet nml een verhouding zijn van ca 30% sporten en 70% voeding/rust/werk/prive.

TO DO voor echt resultaat!!!!
-ga minimaal 3x per week sporten en beweeg elke dag minimaal 30 min.
-leer wat gezond eten is en pas het toe op minimaal 6 dagen in de week
-geen resultaat? vraag het aan een trainer en zoek mee naar de oorzaak
-probeer tussendoelen te maken en te bereiken, dat is makkelijk dan gelijk een hoofddoel
-geniet van het sporten en maak er geen MOETEN van......

Bij vragen/opmerkingen mag je ons altijd contacten. 

Mocht je meer de theoretische achtergronden weten van het bovenstaande, 
dan zijn wij dat bereid te delen. 


Succes you all

Vrgr Kevin van Amelsvoort
Team Bodyadvies



















Geen opmerkingen:

Een reactie posten